|
FORUM POWIATU GŁUBCZYCKIEGO FPG: Miłośników ziemi głubczyckiej i wszystkiego co z nią związane. Gmina Baborów, Gmina Branice, Gmina Kietrz, Gmina Głubczyce: informacje, turystyka, kolej, sport, zdjęcia, pamiątki oraz Opolszczyzna, Polska i Świat.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tomkiz Amator
Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 94 Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sułków Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:32, 30 Kwi 2011 Temat postu: Kulinarny ... |
|
|
Oj, dawno gościłem na tym forum. Z różnych powodów zainteresował mnie temat ogólnie ujmując kulinarny. Krótko mówiąc jedzonko. Interesuje mnie co jadano w powiecie głubczyckim przed wojną (oczywiście przed II wojną światową). Co jadano w domach. Co jadano we wiejskich gospodach, karczmach ( gasthausach ) a co jadano w mieście – w restauracjach. Co podawano na oficjalnych przyjęciach – chyba takie bywały. Jakie potrawy były podawane na przyjęciach weselnych. Co jadano na co dzień a jakie potrawy od święta. Interesuje mnie wszystko: przepisy, wzmianki w literaturze, wzmianki w lokalnych gazetach czy innych publikacjach, wspomnienia starszych osób może ktoś ma lub natknął się na menu któregoś z licznych lokali … etc, etc
Interesują mnie też fotografie z przyjęć, wesel i ogólnie spotkań gdzie spożywano. |
|
Powrót do góry |
|
|
Wilcza Entuzjasta
Dołączył: 09 Lut 2009 Posty: 269 Przeczytał: 0 tematów
Płeć:
|
Wysłany: Pon 22:45, 02 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
super! ja też bardzo chętnie dowiem sie co kiedyś podawano do jedzenia na naszej ziemi |
|
Powrót do góry |
|
|
Born stubborN Gaduła
Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 159 Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zabrze Płeć:
|
Wysłany: Wto 9:06, 03 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Biorąc pod uwagę niewielką odległość i przynależność do podobnej grupy regionalnej pogranicza śląsko-morawskiego, wiele informacji na temat może dać ta pozycja:
[link widoczny dla zalogowanych] |
|
Powrót do góry |
|
|
Wilcza Entuzjasta
Dołączył: 09 Lut 2009 Posty: 269 Przeczytał: 0 tematów
Płeć:
|
Wysłany: Czw 12:42, 13 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
ktoś czytał tą książkę i może coś więcej powiedzieć? |
|
Powrót do góry |
|
|
karolla Nowicjusz
Dołączył: 31 Maj 2016 Posty: 3 Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Wto 10:55, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Znalazłam kilka informacji co jadano przed II wojną w RP.
Parmezan - teraz kojarzony z kuchnia włoską ale w II RP często bywał jadany. dodawano go np. do flaków po warszawsku, dodawany był do jajek sadzonych w śmietanie i sosów.
Kasztany - jadalne owoce kasztana w zupach oraz jako puree.
Masło rakowe - aromatyczne masło ( smażono na wolnym ogniu) to utłuczone w moździerzu pancerzyki gotowanych raków. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|